Директор НП Ђердап рекламира нелегални смештај свог оца
Имање Стефановића на Капетан Мишином брегу, Фотограф: zaludan.blogspot.com

Директор НП Ђердап рекламира нелегални смештај свог оца

21.08.2013

Јавно предузеће Национални парк Ђердап издало је туристички водич у коме се рекламира нелегални приватни смештај „Капетан Мишин брег“ чији је власник Живорад Стефановић, отац директора овог јавног предузећа Срђана Стефановића. У тој брошури јавног предузећа уписано је да смештај има три звездице, а овај објекат није чак ни категорисан за смештај туриста, што значи да се отац директора Срђана Стефановића угоститељством бави нелегално. Туристичка инспекција је најавила да ће покренути истрагу поводом сазнања Пиштаљке да се у туристичком водичу Јавног предузећа НП Ђердап рекламира некатегорисан смештај.

Иначе, НП Ђердап је, о чему је Пиштаљка писала, дало сагласност за легализацију овог објекта директоровог оца, а новцем овог јавног предузећа плаћене су и вечере за учеснике две међународне конференције управо у етно комплексу оца Срђана Стефановића.

У туристичком водичу „Чудесна природна и културна баштина“ који је ове године издало ЈП Национални парк Ђердап, етно комплекс оца директора овог предузећа поменут  је у оквиру поднаслова „Галерије/Музеји” и у понуди приватног смештаја у Доњем Милановцу. На 55. страници, поменута је галерија на отвореном Живорада Стефановића и наведено шта се све може купити у продавници сувенира у оквиру комплекса. Живорадов угоститељски објекат налази се и на 65. страници као приватни смештај са три звездице. Ипак, на листи категорисаних објеката за смештај туриста коју је Пиштаљци доставила Туристичка организација Мајданпек нема поменутог приватног смештаја, што значи да је Стефановићев смештајни објекат који НП Ђердап рекламира у својој брошури – нелегалан. Посебно је занимљиво ко је нелегалном смештају оца Срђана Стефановића „доделио“ три звездице у брошури с обзиром да је јасно да то нису учиниле надлежне институције.

На сајту Републичког геодетског завода види се да су четири породичне зграде и три помоћне којие припадају комплексу „Капетан Мишин брег“ изграђене „без одобрења за градњу“, а Живорад Стефановић се води као „држалац права на објектима“, а не као власник. То значи да објекти овог угоститељског комплекса још увек нису легализовани, па самим тим не могу да буду категорисани као смештајни објекти за туристе јер је за подношење захтева за категоризацију неопходан доказ о власништву.

Национални парк Ђердап простире се на територији три општине – Голубац, Мајданпек и Кладово, па је у брошури јавног предузећа представљена културна и туристичка понуда ових места. Кад је реч о приватном смештају, НП Ђердап је имао добру сарадњу са Туристичком организацијом Голубац и Кладово које су уступиле своје податке за потребе брошуре, али не и са Туристичком организацијом Мајданпек на чијој листи смештајних објеката се не налази нелегални смештај директоровог оца. Светлана Лазаревски из Туристичке организације Мајданпек каже да их Национални парк Ђердап није контактирао у вези са брошуром и да они нису учествовали у њеној изради. За разлику од Мајданпека, Драгана Ћирковић из Туристичке организације Голубац каже да су дали податке о приватном смештају, а Невенка Болдорац из Туристичке организације Кладово каже да су чак и проверавали да ли су подаци о категорисаним објектима у том месту које су проследили тачни.

Ауторка брошуре о Националном парку Ђердап, иначе и представница службе маркетинга овог јавног предузећа, Јелена Бујдић Кречковић каже да су подаци о приватном смештају у Мајданпеку преузети из брошуре „Djerdap Iron Gate“, а да подаци Туристичке организације Мајданпек нису коришћени „јер нису ажурирани“. Пиштаљка није успела да дође до брошуре коју је поменула Бујдић Кречковић јер у Туристичкој организацији Мајданпек нису знали о којој брошури је тачно реч. На питање како се у брошури јавног предузећа нашао нелегални објекат директоровог оца, ауторка је навела да су „групе иностраних новинара долазиле у 'Капетан Мишин брег'“ и оптужила Пиштаљку да „лови у мутном“. „Је л` Вама директор највећи проблем?“, питала је.

Неколико дана након тог разговора, Јелена Бујдић Кречковић шаље и-мејл Пиштаљци, Агенцији за борбу против корупције и канцеларији УНДП-а и прослеђује информацију о томе да се податак о регистрацији фирме Живорада Стефановића може наћи на сајту Агенције за привредне регистре и Народне банке Србије. Такође, како наводи, смештајни комплекс „Капетан Мишин брег“ помиње се на сајтовима selo.rs и panacomp.net. Бујдић Кречковић додаје да информације прослеђује „из колегијалних разлога и потребе да јавност буде упозната са свим чињеницама” иако „видно инструисан наступ и провокације нису начин да се дође до информација”. Информације је, како додаје, проследила и „новинарском удружењу чији је члан” што је занимљиво с обзиром на то да госпођа Бујдић Кречковић обавља посао у сектору маркетинга јавног предузећа што је неспојиво са новинарским позивом. Такође, информације које је проследила ауторка брошуре нису релевантне јер Агенција за привредне регистре, Народна банка Србије, па ни наведени сајтови не дају дозволе за бављење угоститељством, већ, у конкретном случају, Комисија општине Мајданпек за категоризацију соба за изнајмљивање.

„Није дозвољено рекламирање некатегорисаног приватног смештаја (и путем брошура)”, наводе из Сектора туристичке инспекције у Министарству финансија и привреде. У складу са чланом 62. став 5. Закона о туризму угоститељ је дужан да „у писаном, говорном или визуелном јавном оглашавању тачно користи врсту и категорију угоститељског објекта која му је одређена решењем министра, односно надлежног органа јединице локалне самоуправе”. Како наводе у допису Пиштаљци, Туристичка инспекција контролише „разне врсте рекламних материјала и публикације, а посебно интернет презентације и сајтове”, али „због обима надлежности и ограниченог броја инспектора, реално је немогуће редовно контролисати све брошуре које се штампају у Србији”.

„У 2011. години  увидом у 189 сајтова локалних туристичких организација и локалних самоуправа утврдили смо да се на 53 њихова сајта угоститељски објекти не оглашавају у складу са актом о разврставању у категорије или се оглашавају као категорисани објекти, а не поседују категорију”, кажу у Туристичкој инспекцији. Из ове институције су најавили да ће проверити наводе Пиштаљке у вези са рекламирањем некатегорисаног приватног смештаја у брошури ЈП Национални парк Ђердап.

Пиштаљка је већ писала о „породичним пословима” директора Срђана Стефановића, члана Уједињених региона Србије (УРС), у Јавном предузећу НП Ђердап. То предузеће дало је сагласност за легализацију етно комплекса директоровог оца на заштићеној територији парка и то на захтев Завода за заштиту природе Србије на чијем челу је тада био кум и партијски колега Срђана Стефановића – Ненад Ставретовић. У истом нелегалном комплексу ЈП „Ђердап” организује вечере у оквиру две међународне конференције, а рачун је плаћен „легално”, преко треће фирме.

Влада Србије је 3. јула донела одлуку о спровођењу јавног конкурса за именовање директора шест јавних предузећа, међу којима је и предузеће Национални парк Ђердап. 

Овај текст настао је у оквиру пројекта Млади новинари у борби против корупције који преко Агенције за борбу против корупције финансира Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Мишљење и ставови у овом чланку не морају неопходно представљати мишљења и ставове Агенције за борбу против корупције и УНДП-а.

Ознаке:

, , , , ,

Повезани чланци:

Коментар

 1. Nenadovic

  gospodja bujdic kreckovic je nadzornik u nacionalnom parku a ne radi u sluzbi marketinga lazno se predstavlja kao i sto daje lazne podatke.takva sluzba tamo ne postoji nek pistaljka proveri

 2. Stojan

  Kada bi se svi bavili svojim poslom bez lazi ili zloupotrebe bili bi smo mnogo vise zadovoljni ovako smo uglavnom u javnom poslu sa karakterom prevaranata i licnog interesa a u lazima su kratke noge sto se i ovde vidi a sto se vise branis i negiras istina sve vise ispliva a za sramotu neznaju jer da znaju nebi ovoga bilo.

 3. Srdjenovic

  Srbija je do te mere opljackana da to vise ne moze da se podnese. Ovakve bi trebalo odmah u zatvor kao primer sta se radi ako se pljacka drzavna imovina. I pomagace u ovim prljavim poslovima treba kazniti. Pa kako pomenutu Kreckovic nije sramota da izmislja razloge zasto je to u redu da direktor reklamira nelegalne objekte svog oca. Kako je nije sramota.Mozda je direktor zaposlio bas ya te namene pa mora da laze zbog njega.Ali da je ucestvovala u pljacki na posredan nacin svakako da jeste. Kao pomagac u vrsenju krivicnih dela.

 4. Srdjenovic

  Treba proveriti da li je i novac sa racuna nacionalnog parka Djerdap prebacivan na ovaj ili onaj nacin na racun firme oca direktora nacionalnog parka tj, da li je direktor preko posrednickih firmi za nekakve usluge na Kapetan Misinom bregu ciji je vlasnik nelegalnih objekata otac direktora, Zivorad Stefanovic, prebacivao novac. To bi Pistaljka trebala da proveri.

 5. Srdjenovic

  Neophodno je menjati sistem pa sve te tzv.strucnjake ali za kradju treba kazniti.

 6. Stefanovic

  Treba pohapsiti lopove a ne samo pisati o njima i reklamirati ih po raznim sajtovima,

 7. Petrovic

  Proverite vi spregu KUDa Majdanpek i Predsednika opstine Dejana Vagnera pa ce vam sve biti jasno da je ovo sitnica i da ovi ljudi bar nesto rade.... a da treba hapsiti treba jer da su neki hapseni na vreme sada ne bi trazili fotelje na budzetu drzave i skrivali makar koliko. Uskoro ce i to na videlo. Proverite koliko je sredstava iz budzeta i za sta dobio KUD iz Majdanpeka i kako ih je pravdao. Pitajte Hotel Golden Inn, Jafana KOD RAJKE, .... ko je sio i za koji novac nosnju za KUD, .... Dzaba pistaljke ljudi. Ovom nema kraja.

 8. Petrovic

  Neverovatno!!!!!!! Juris na strcnjake i radnike. Napred nova vlasti. Pogledajte sta ste vi do sada uradili.

 9. goran

  Svaka, ali svaka prica ima dve strane, ne treba odmah svakog osudjivati. To je najveci nas nacionalni park, sa mnogo zaposlenih i mnogo problema. ovaj se park uostalom finansira iz sopstvenih sredstava. Ima i sposobno svoje ministarstvo koje sve moze da proveri. U toj maloj sredini, sa tolikim prirodnim bogatstvom, sa konkursom koji traje dugo, ovaj tekst ne cudi. Ko zna koliko je njih lovaca na fotelju. Ocigledno da nisu mogli nista drugo da nadju tom coveku. Dobro bi bilo da svi nasi direktori rade, dovode medjunarodne saradnike, pa i ako tamo negde na 50 i nekoj stani reklamiraju oca. Ko je za porodicu taj je i za preduzece. Ne poznajem coveka, ali tekst odise necijom zaviscu na njegovu funkciju.

 10. ружно

  И још натписи на латиници, некултурно и отуђено!

 11. nino d.m.@m-pek

  Ko je u subotu 19.ovog meseca bio na snimanju Tv emisije"_Koreni"Hepi tv, svemu je bilo jasno.Cela porodica Stefanović na okupu i ličnoj prezenntaciji.To govori i o reformama koje nova vlast zastupa i pokušava da ih sprovede.Privatizacija Javnih preduzeca, što da ne .Etu jec ova porodica u prednosti što vidi dalje od ostalih pa i nas meštana.Kada se može javno reklamirati što da sr ne privatizuje i nacionalni park na celu sa "Bosonogim". 12. sveta maric majdanpek

  Posle smene v.d.direktora Srdhana Stefanovica, otac Zika je u dogovoru sa predsednikom opstine majdanpek Dejanom Vagnerom i njegovim zamenikom .Draskom Cetkovicem da kao moralnu obavezu koju imaju prema Srdjanu, jer je u vreme njegovog mandata pomogao lokalnu kampanju naprednjaka za lokanle izbore proslog septembra i da he licno .Cetkovic dace preko svojih uticajnih ljudi u Beogradu da vrati .Srdjhana na posao..Zika je licno obecao veliku nagradu Vagneru i Cetkovicu u znak zahvalnosti.Inace Cetkovic je poverenik naprednjaka do partijskih izbora koji se trebaju odrzati do kraja aprila u opstinskom odboru majdanpek i obecano mu je od strane Bkagoja Spadkovskog gen.direkrora RTB-a Bor da je to zavreseno u centrali naprednjaka...

Напишите коментар